Välkommen till Andelsägarbolagets blogg.

Här kommer vi berätta om aktuella händelser som berör det som vi på Andelsägarbolaget brinner för och dagligen arbetar med nämligen att utveckla bostadsområden i Sverige genom Delägarboende.

Vill du lämna tips och synpunkter eller kommenterar så gör gärna det

Välkommen!

Henrik Friman, VD

tisdag 17 oktober 2017

Trapphusintegration - så minskar vi bostadssegregationen



Sedan snart 10 år har vi arbetat med områdesutveckling för sk. miljonprogramsområden. Vi har träffat fastighetsbolag, kommuner, intresseorganisationer och framförallt hyresgäster.Alla talar om hur bostadsmarknaden successivt blir mer segregerad och att detta i förlängningen är ett av våra största samhällsproblem. Våra miljonprogramsområden byggdes under tillväxtåren och har sedan dess fått stämpel som problemområden och en plats man inte vill flytta till. En nyligen publicerad undersökning av Hyresgästföreningen och Mäklarsamfundet visar att 51% av hyresgäster vill äga sitt boende om det var möjligt.

När vi intervjuat många boende i själva området får man en bild som visar att många trivs mycket bra och har stora förhoppningar att området ska utvecklas och att människor som inte bor i området ska få mer positiv bild. I ytterområden kanske siffran är lägre men fortfarande på en hög nivå, enligt många fastighetsägare mellan 30- 40%. Effekten av detta blir att fler och fler som vill äga väljer annat område om inte möjligheten till ägande finns, tyvärr är det ofta de hushåll som har arbete och en stabil ekonomi som väljer att flytta. Effekten av detta blir att områdets köpkraft blir svagare och detta sker samtidigt som byggnader behöver upprustas och hyran höjas. Man får en negativ spiral och en utveckling som inte är hållbar. Flera kommuner prövar att "plöja in pengar" i området men ofta utan effekt alternativt sälja delar av beståndet till annan förvaltare som får hantera frågan. Hittills finns få lyckade satsningar att beskåda.

Alla människor vill bli sedda och delaktiga och det gäller även de som bor i våra miljonprogramområden. Skapas inte förutsättningar för detta kommer den negativa utvecklingen att fortsätta och segregationen på bostadsmarknaden öka.

Låt oss därför skapa lösningar som tar hänsyn till vad människor vill och vad som behöver lösas. Vi har utvecklat Delägarboende med utgångspunkt från det vi vet om våra ytterområden och de som bor där och skapat en ägarform som ska bidra till hållbar social- och ekonomisk utveckling.

Vad är då Trapphusintegration?

När en fastighet ombildas med Andelsägarmetoden innebär det att fastighetsbolaget långsiktigt fortsätter att ha det övergripande ansvaret för gemensam förvaltning, hyresgästerna är kvar som tidigare och får ingen förändring och de hushåll som köper andelar blir Andelsägare och får ansvar för Andelsägarlägenheten. På detta sätt kommer på sikt hushåll med olika ekonomiska förutsättning och bakgrund att blandas i en och samma fastighet (Andelsfastigheten). I Andelsägarmetodens regelverk är inskrivet att det alltid ska vara minst 1/3 av lägenheterna som upplåts med hyresrätt. Utanför respektive lägenhet har hyresgäst och Andelsägare samma rättigheter och skyldigheter.

Denna form av integration brukar i forskningen kallas pepper-potting, det vill säga en pepparströareffekt som motverkar uppdelning av olika hushålls/befolkningsgrupper.

Vi kallar detta för Trapphusintegration.

Det vi vet är att hushåll med olika ekonomiska förutsättningar blandas i en Andelsfastighet. Nu finns denna möjlighet att skapa en hållbar social utveckling och ett verktyg för detta är Delägarboende.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar